2014-02-25

Favoritsurdeg

Tror nog att det är ett av mina favoritsurdegsbröd - funkar till det mesta, fantastisk konsistens och smaken är ljuvlig med bara smör på eller kanske att doppa i lite olivolja med riven vitlök i. Detta receptet blir två limpor och jag gör så här:

Ingredienser
1 fördeg (gjord på 100g surdegsgrund, 150g vatten och 150g vetemjöl och som fått stå över natten och bubbla upp.)
450g ljummet vatten
700g vetemjöl special
(10 g jäst)
25 g salt

Kör allt utom saltet, jästen sätter du till om du behöver minska lite på jästiden, i degblandaren i ca 12 minuter, tills degen bildar glutentrådar. Tillsätt saltet och kör 4 min till.
Häll över degen i en oljad bunke där den har plats att jäsa till dubbel storlek. Jäs 3-9 timmar beroende på hur varmt det är och om du tillsatt jäst eller inte. Den första timman kan du vika degen ett par gånger. Dra ut den med blöta fingrar och vik in den mot mitten. Men ingen dör om du inte gör det..
När degen jäst färdigt häller du ut den försiktigt på en väl mjölad arbetsbänk. Dela den i två bitar och forma försiktig till limpor genom att först vika degen över sig själv så att det mjölade hamnar uppåt. Vik försiktigt in kanterna under limpan så att ytan spänns. Lyft över på en plåt och sätt in i 250 grader varm ugn, sänk temperaturen till 200 grader och efter 5-10 min sätter du in en stektermometer i mitten på brödet och gräddar tills det når en innetemperatur på 98 grader.
Låt svalna på galler under brödduk.

1 kommentar:

bakom berget sa...

Hej hopp! Länge sen sist igen nu. Jag har varit usel på brödbak ett tag nu, men så plötsligt känner man att det drar lite i bakningslusten igen. Igår testade jag sån där köpesurdeg i burk. Funkade... Javisst. Men jag tror ju med på den gamla hederliga metoden. Nu ska jag testa ditt recept. Brödet ser ju jättegott ut.
Kram och ha det så bra. Hälsa alla.

Åsa.