2016-03-01

Asiatiskt

I helgen roade vi oss med att laga asiatiskt, det blev en buffé med olika plockmat - långkokta revben med smak av sichuanpeppar, stjärnanis och ingefära, gyoza med fläskfärs och stekt anka med housinsmak plus olika små sallader och dippsåser. Till ankan gjorde vi mantao - ångkokt bröd mums! 
Receptet var enkelt, en deg av jäst, vatten, salt, mjöl och en klick smör. Utgick från detta recept
http://brodattbaka.blogspot.se/2014/01/mantou-steamed-buns-angade-bullar.html
Gurksallad av strimlad gurka, risvinäger, lite socker, sesamfrön, ingefära och chili. 
Morotssallad av strimlad morot, risvinäger, lite socker och mycket koriander. 
Rättikasallad med riven rättika och en 1-2-3-dressing. 
Ankan stekte jag med svålsidan ner till fettet smällt ut och svålen blivit vackert gyllenbrun, sedan vände jag den och stekte klart, skivade upp köttet och smaksatte med hoisinsås. Å lite salt och peppar såklart. 
Revbenen kokade jag i 2 timmar och lät svalna i lagen som var smaksatt med köttbuljongtärning, soya, ingefära, chiliflakes, sechuanpeppar och stjärnanis. Sedan glaserade jag med teriyakisås som var lite upphottad med samma kryddor som ovan. 
Degen till gyoza är enkel, bara vetemjöl 200 gram och vatten 1,8 dl. Blanda till en smidig deg och kavla ut tunt, ta ut rundlar och fyll med önskad fyllning. Jag har fläskfärs smaksatt med koriander, salladslök, chili, soya, ingefära, salt och peppar. Häll olja i en panna stek några minuter och häll sedan på kokande vatten och låt koka färdigt några minuter till. Var försiktig när du häller vatten i olja - det skvätter.

Favoritdipsåsen är kickomansoya smaksatt med chili, sesamfrön, sesamolja och hackad färsk koriander.Inga kommentarer: