2013-01-31

Egenkomponerat surdegsbröd

Här kommer receptet på mitt favoritsurdegsbröd som jag komponerat ihop själv. Fantastiskt saftigt och gott och såklart lättbakat. Det gäller bara att se till att det får jäsa färdigt ordentligt och att man går mer på känsla än angivna tider, det är ju så olika beroende på rumstemperatur och så!

Fröiga surdegslimpor
Receptet ger 2 st limpor i 1 1/2 liters formar

Ingredienser
•500 g vatten
•1 fördeg surdeg
•10 g jäst, det går att utesluta jästen och istället låta brödet jäsa längre.
•650 g vetemjöl special
•125 g dinkelmjöl, alternativt grahamsmjöl
•30 g sirap
•30 g salt
•50 g g pumpafrön, alternativt solrosfrön
•50 g linfrön eller nått annat fröigt som du gillar
•100 g valnötter eller andra nötter/frön

Gör så här
1.Fördegen gör du såhär: ta 100 g surdeg (vete eller råg spelar ingen roll) blanda med 150 g vatten och 150 g mjöl. När fördegen är bubblig och fin är det dags att baka, det brukar ta ca 12 timmar.

2.Blanda fördegen med alla övriga ingredienser utom saltet och kör i bakmaskin ca 10 minuter på medelhastighet.
3.Tillsätt saltet och kör ca 4 minuter till.

4.Fördela den ganska lösa degen i två stycken oljade brödformar, 1 1/2 liters.

5.Jäs till dubbel storlek vilket tar lite olika tid beroende på värme och jäskraft i fördegen. 2-4 timmar ungefär.

6.Sätt ugnen på 250 grader. När ugnen är varm sätt i limporna och sänk temperaturen till 200 grader. Sätt i en termometer och grädda tills innertemperaturen är 98 grader.

Inga kommentarer: